افتادگی رحم
یکی از بیماری هایی که خانم ها با افزایش سن به آن دچار می شوند افتادگی رحم است، افتادگی رحم دلیل ها و عوامل گوناگونی دارد. اکثر خانم ها بر این باور هستند که به همراه افتادگی رحم حتما افتادگی مثانه هم روی می دهد این نظریه در خیلی موارد اشتباه است و هیچ قانونی وجود ندارد که همراه افتادگی رحم صد در صد افتادگی مثانه هم روی دهد.
اما در بعضی مواقع هم امکان دارد که افتادگی مثانه یکی از عارضه های جانبی افتادگی رحم در درجات شدید باشد. متخصصین زنان اعلام کرده اند که زایمان های طبیعی هم در افتادگی رحم در خانم ها تاثیر زیادی دارد یعنی بیشتر از یک بار انجام زایمان طبیعی حتما خطر بروز افتادگی رحم را افزایش می دهد.
البته نمی توان این امر را نیز در زایمان نادیده گرفت که زایمان طبیعی عوارض خیلی کمتری نسبت به سزارین به دنبال دارد. گاهی اوقات نیز ممکن است افتادگی رحم یک حالت ارثی باشد و خانم های قبلی در خانواده سابقه ی افتادگی رحم را داشته باشند.
علت افتادگی رحم
وقتی که عضلات قیمت هایی مثل لگن یا رباط ها دچار کشیدگی و سستی می شود و نتوانند همانند قبل از رحم مراقبت کنند شخص دچار افتادگی رحم می شود و رحم او به سمت پایین و قسمت خارجی ناحیه تناسلی کشیده می شود. با افزایش و بالا رفتن سن در خانم روی اندام تحتانی اثر داشته که بی اختیاری در ادار و مدفوع را نیز به دنبال دارد.

در هر سن و سالی یک خانم امکان دارد که افتادگی رحم برای او روی دهد اما بیشتر اوقات در خانم افتادگی رحم روی می دهد که زایمان های مکرر داشته اند. با عمل زیبایی واژن ناحیه تناسلی هم می شود افتادگی رحم را درمان کرد. افتادگی رحم در هر سن و سالی قابل درمان است، یکی از راه های درمانی که متخصصین برای افتادگی رحم در خانم ها پیشنهاد می دهند انجام ورزش به صورت منظم است، ورزش هایی که مخصوص کف لگن خانم ها باشد.
خانم هایی که دچار افتادگی رحم می شوند این افتادگی رحم در آن ها درجه هایی با شدت های متفاوتی دارد. در درجه ی یک، دهانه ی رحم وارد قسمت واژن در شخص می شود. در درجه ی دوم، دهانه رحم پایین می اید و تقریبا به قسمت دهانه ی واژن می رسد. در درجه ی سوم، رحم بیشتر پایین می آید و دهانه ی رحم تقریبا از دهانه واژن هم خارج می شود.
در درجه ی چهارم به دلیل ضعف و سستی شدید ماهیچه های شخص، رحم به صورت کامل از واژن خارج می شود. افتادگی رحم اگر در درجه ی خفیف خود باشد با چند حرکت ورزشی و یک برنامه ی غذایی درمان می شود و نیازی به مراجعه نزد متخصص نیست اما اگر افتادگی رحم در درجه های شدید باشد باید حتما به یک متخصص برای درمان آن مراجعه شود.
همان طور که گفتیم افتادگی رحم در اثر ضعیف و سست شدن ماهیچه ها روی می دهد. و عواملی که باعث سستی و ضعیفی ماهیچه ها می شود شامل: دوره ی بارداری، برداشتن اشیاء سنگین وزن و حمل آن، سرفه های مکرر و درمان نکردن آن، چاق شدن، کاهش استروزن مخصوصا در دوره ی یائسگی، یبوست های پیوسته و مداوم، زایمان های سخت و دردناک و به دنیا آمدن نوزاد های بزرگ همگی در ضعیف شدن ماهیچه ها در خانم ها تاثیر بسزایی دارند.
عواملی که باعث تشدید این سستی و ضعف و سرانجام افتادگی رحم می شود، خانم هایی که بیشتر از یک یا دوبار زایمان طبیعی داشته باشند و یا در قسمت لگن خود جراحی و عمل هایی انجام داده باشند و یا به صورت ژنتیکی به آن ها به ارث رسیده باشد و قبلا هم در خانواده ی ان ها خانم ها سابقه ی افتادگی رحم داشته اند.
درمان افتادگی رحم
یک سری روش ها و پیشگیری هایی وجود دارد که اگر خانم ها انجام دهند چه در مواقع بارداری و چه در مواقع غیر بارداری، می تواند از افتادگی رحم جلوگیری کنند و خطر مبتلا شدن به افتادگی رحم بسیار کم تر شود. خانم ها باید تمرینات ورزشی که مربوط به کف لگن است و در اصطلاح به آن تمرینات کگل گفته می شود را باید چه در هنگام بارداری و چه بعد از بارداری، آن ها را به صورت منظم و مرتب انجام دهند.
خانم ها سعی کنید بیشتر از غذا های مایع استفاده کنید یا حداقل همراه وعده های خود از سوپ استفاده کنید، از نوشیدنی زیاد استفاده کنید و همچنین از مواد فیبر دار مثل میوه و حبوبات و سبزیجات در وعده های خود به کار بگیرید تا از یبوست جلو گیری شود، چون در هنگام یبوست فشار زیادی به ماهیچه های بدن مخصوصا رحم وارد می شود.
خانم ها حتما شنیده اید که یک خانم نباید وسایل و اشیاء سنگین وزن را بردارد و این به دلیل کاهش خطر ابتلا به افتادگی رحم است، و هنگام بلند کردن یک شیء حتما از نیروی پاهای خود استفاده کنیو مطمئن شوی که به کمر شما فشاری وارد نمی شود.سرفه های مکرر خود را حتما درمان کنید و از کشیدن سیگار شدیدا خود داری کنید.
وزن خود را در یک حالت متعادل نگه دارید و سعی کنید حتما برای نگه داشته شدن وزن تان ورزش هایی را انجام دهید و اگر اضافه وزن دارید حتما به فکر راه چاره باشید. با انجام دادن این کار ها و رعایت های ذکر شده توسط خانم ها، افتادگی رحم کاهش می یابد و از عوارض بعدی آن دور خواهند ماند.
افتادگی رحم چیست؟
اغلب خانم ها بر این باور هستن که به دلیل زایمان های طبیعی که به صورت مکرر دارن افتادگی رحم در آن ها روی می دهد، تا حدودی درست است ولی پزشک های متخصص به دلیل عوارض متعددی که سزارین دارد همیشه به مراجعین خود تاکید می کنند تا آن جایی که امکان دارد از سزارین پرهیز کرده و زایمان طبیعی داشته باشند چرا که می گویند عوارض زایمان طبیعی از سزارین خیلی کم تر است.
البته افتادگی رحم می تواند به ژنتیک هم ربط داشته باشد زیرا بسیاری از خانم زایمان های طبیعی زیادی هم داشته اند و دچار افتادگی رحم نشده اند و اتفاقی هم نمی افتد، این در حالی است که بعضی از خانم ها با یک بار زایمان طبیعی دچار افتادگی رحم می شوند. با شل شدگی جداره های رحم، رحم گشاد شده و کمی از جای خود جا به جا می شود و اصطلاحا گفته می شود شخص دچار افتادگی رحم شده است.

افتادگی رحم که اتفاق بیفتد شخص احساس درد و فشار در قسمت لگن خود میکند و بعضی وقت ها هم در ادرار کردن مشکلاتی برای او رخ می دهد. افتادگی رحم اکثرا به دلیل فشار های زیادی که به هنگام زایمان و یا دوره ی بارداری برای خانم های باردار روی میدهد ، به وجود می اید. گاها افتادگی رحم به دلیل به دلایل شلی لگن به صورت ژنتیکی، افزایش سن و چاق شدن هم روی می دهد.
در اثر سست شدن دیواره ی بین ناحیه تناسلی و مثانه باعث می شود که افتادگی رحم و مثانه با هم در خانم ها روی دهد و با افتادگی مثانه مجرای ادرار نیز تغییر زاویه داده و این امر موجب می شود که شخص کنترل ادار خود را از دست دهد و این یک مشکل عذاب آور است.
اکثر مواقع در خانم هایی که دچار افتادگی رحم و مثانه با هم شده اند هنگام رابطه جنسی با شریک جنسی خود، دچار درد لگن می شوند، از دیگر عوارض می توان به تکرار ادرار، مدفوع های غیر ارادی و یا یبوست، ترشح شدن بیش از اندازه مایع در ناحیه تناسلی و … اشاره کرد. برای تشخیص بهتر اینکه خانم ها دچار افتادگی رحم و یا رحم و مثانه شده اند یا نه، بهتر است به متخصص زنان زایمان مراجعه کرده و معاینه شوند.
علائم افتادگی رحم
معمولا نشانه های زیادی به هنگام افتادگی رحم در خانم ها دیده نمی شود. این نشانه ها و علائم در طول روز خود را نشان می دهند ولی در اول صبح خبری از این نشانه ها در خانم ها وجود ندارد. خانم هایی که دچار افتادگی رحم شده اند معمولا در قسمت لگن خود شاید احساس کشیدگی یا سنگینی زیادی را حس کنند، به هنگام ادرار یا مدفوع شاید دچار بی اختیاری شوند، یا در بعضی موارد خیلی شدید همان طور که گفته شد احتمال دارد بافت های رحم از ناحیه تناسلی بیرون بزند.

بعضی از خانم هایی که دچار افتادگی رحم شده اند گاها بیان می کنند که انگار چیزی از ناحیه ی واژن آن ها آویزان و در حال بیرون زدن است. شخص ممکن است در بافت های ناحیه تناسلی خود دچار شلی شوند. اگر خانم هایی که دچار افتادگی رحم شده اند این موارد ذکر شده را شدید احساس کنند باید حتما به یک متخصص زنان زایمان رجوع کنند تا مشکل خود را درمان کنند.
برای افتادگی رحم چکار کنیم؟
اشخاصی که دچار افتادگی رحم شده اند نمی توانند از مصرف دارو برای درمان آن استفاده کنند، اکثرا افتادگی رحم را جراحی می کنند. اما برای کسانی که افتادگی رحم خفیف دارند راه های دیگری پیشنهاد می گردد که خود را درمان کنند. قبل از هر چیزی خانم هایی که دچار افتادگی رحم شده اند باید همراه وعده های غذایی خود فیبر مصرف کنند که هم هضم راحت تر شود و هم دچار یبوست نشوند که به خودشان فشار وارد کنند.
غذا های فیبر دار شامل گوجه فرنگی، خیار، کاهو، کلم و دیگر سبزیجات. این اشخاص باید بیشتر از غذا های مایع استفاده کنند. شخصی که دچار افتادگی رحم شده است نباید به صورت مکرر سرفه کند و حتما برای سرفه ی خود باید درمانی پیدا کند.
اشخاصی که افتادگی رحم دارند به هیچ عنوان نباید وسایل سنگین وزن بردارند، یا نباید سیگار و کافئین مصرف کنند و اگر در حال مصرف هستند حتما آن عادت ترک شود، اگر اضافه وزن دارند حتما برای کاهش وزن خود اقدام کنند. اشخاصی که دچار افتادگی رحم شده اند باید به صورت جدی و مرتب ورزش بکنند، ورزش ها و حرکت هایی که مخصوص این وضعیت ان ها باشد. ورزش هایی باید انجام شود که قسمت های لگن را با انقباض های زیاد تقویت کند و اگر این ورزش ها را تا حدود ۴ الی ۶ ماه تکرار کنند در اشخاصی که افتادگی خفیف رحم دارند بسیار حائز اهمیت است و مفید واقع می شود.
خانم هایی که در دوران یائسگی خود به سر می برند پزشک متخصص برای آن ها از دارو درمانی استفاده می کند و با مصرف دارو هایی که باعث افزایش استروژن در خانم های یائسه می شود مقاومت بافت ها افزایش می یابد و افتادگی رحم درمان می یابد.
در خانم هایی که دچار افتادگی رحم شده اند در صورتی که در رابطه جنسی مشکل داشته باشند، یا در ادار و مدفوع کردن مشکل پیدا کند و تخلیه کامل ادار و مدفوع در این اشخاص به صورت کامل صورت نگیرد، برای این اشخاص ورزش نمی تواند موثر واقع شود و باید برای جراحی ناحیه افتادگی رحم خود به یک متخصص زنان زایمان ماهر و با تجربه مراجعه کنند.
افتادگی رحم چه عوارضی دارد؟
خانم هایی که دچار افتادگی رحم می شوند ممکن است این افتادگی رحم در آن ها به دیگر قسمت های لگن در اتباط باشد و دچار عارضه های دیگری نیز شوند.
پرولاپس مثانه یا سیستوسل یکی از مشکلات و عارضه هایی است که همراه افتادگی رحم امکان دارد که روی دهد و در این فرآیند بافت هایی که ما بین مثانه و واژن وجود دارد و مثانه و واژن را از هم جدا می کند سست و ضعیف شده و مثانه به سمت واژن پیشرویی کند.
پرولاپس دیواره خلفی واژن یا رکتوسل هم یکی دیگر از عارضه های افتادگی رحم است که روده بزرگ را درگیر می کند، در این قسمت با ضعیف و سست شدن بافتی که ناحیه مقعد را از واژن جدا می کند روی می دهد و روده ی بزرگ تقریبا وارد ناحیه واژن می شود و مشکلاتی در روده به وجود می آید در جهت دفع روده که باعث اذیت شدن شخص می شود. در پرولاپس رحم بخش هایی از لایه درونی رحم از ناحیه تناسلی بیرون می اید و با برخورد و سایش با لباس باعث زخم واژن می شود و امکان به وجود آمدن عفونت هایی در ناحیه تناسلی و رحم می شود.