درمان کیست تخمدان
در تخمدان اگر دردی احساس کردی که غالبا شبیه نیشگون است در اون صورت شما کیست تخمدان دارید. در بسیاری از خانم ها به صورت عادی در تخمدان های خود کیست های فانکشنال دارند که در چرخه قاعده هر ماه رشد می کند و این کیست ها معمول و عادی هستند، هر چند گاهی ممکن است که یک سری درد های جزئی همراه این کیست ها احساس کنید، ولی هیچگونه نگرانی درباره ی این گونه کیست ها نباید داشته باشید، زیرا این کیست ها کاملا رایج هستند. کیست های دیگری در انواع مختلف ممکن است که درد های زیاد و جدی داشته باشند که در این جا به ذکر درمان و روش درمانی کیست های تخمدان خواهیم پرداخت.
روش های درمانی کیست تخمدان باعث کاهش سایز کیست ها و همچنین کم شدن درد ناشی از آن می شود و یا می تواند کیست را برای همیشه از بین ببرد. گاها خانم ها از روش های درمانی خانگی برای از بین بردن این کیست ها استفاده می کنند این روش ها در بعضی از موارد می تواند مفید و جوابگو باشد اما همیشه هم نمی تواند روش موثری برای درمان باشد و باید به متخصص مراجعه کرد و متخصص با بررسی و معاینه، دارو های مورد نیاز برای از بین بردن کیست های تخمدان تجویز کند.
کیست تخمدان چیست؟
یکی از انواع تومور های رایج در خانم ها کیست تخمدان است. این کیست ها در طول دوره ی قاعدگی در درون تخمدان رشد می کند. این کیست ها همان طور که گفته شد به سه صورت جامد، فولیکول های پر از مایع و یا ترکیب این دو نوع کیست است.

کیست های تخمدان می توانند از نوع بافت تخمدان یا بافت متفاوتی با بافت تخمدان داشته باشد، سایز این کیست ها ممکن است چند میلی متر باشد و یا تا ۷ سانتی متر هم ممکن است رشد کنند. دو نوع کیست تخمدانی پلی کیستیک وجود دارد: یک نوع از آن کیست های عملکردی نام دارند که این کیست ها از فولیکول های پر از مایع تشکیل شده است و در طول دوره ی قاعدگی به وجود می آیند و رشد می کنند و درد و عوارض خاصی هم ندارند،
کیست های عملکردی به مرور زمان خود به خود از بین می روند. نوع دوم فیبروز کیستیک نام دارند، از از طریق آسیب ها و صدمه های فیزیکی که به تخمدان ها وارد می شود، ایجاد می شوند. و این نوع کیست است که عوارض و آسیب هایی را برای بیمار به دنبال دارد.
اینکه شخصی کیست تخمدان دارد یا نه، تشخیص آن به سادگی امکان پذیر نیست زیرا این نوع کیست تخمدان بدون تقریبا هیچ عوارض و نشانه ای رشد می کند و بزرگ می شود و بعد از آن که خود را از طریق عوارضی نشان داد به صورت تومور مانند در می آیند و باید سریع درمان شوند. چون یکی از بدترین نوع عوارض این کیست ها، تاثیر آن بر فرآیند بارداری در خانم ها است و ممکن است بیمار نابارور شود، بنابراین باید هر چه زود تر درمان شوند.
عوارض کیست تخمدان
خانم هایی که سابقه ی کیست تخمدان داشته اند غالبا با مشکلاتی دردوران بارادی خود مواجه می شوند. اشخاصی که دارای کیست تخمدان هستند دچار نفخ شکم می شوند. این خانم ها با داشتن کیست تخمدان، دوره های قاعدگی آن ها به طور نامنظم خواهد بود و این قاعدگی همراه با درد زیادی است.
معمولا در خانم هایی که دارای کیست تخمدان هستند درد های لگن بسیار دردناکی مشاهده شده است که باعث اذیت و رنجش بیمار می شود. وقتی که شخص کیست تخمدان دارد در روابط زناشویی خود نیز دچار مشکل می شود و روابط جنسی او با درد همراه خواهد بود. غالبا در خانم هایی که کیست تخمدان دارند احساس تهوع وجود دارد و گاها این تهوع همراه با استفراغ نیز ایجاد می شود. کیست های تخمدان به مرور بزرگ می شوند و نشانه ها و علائمی را از خود نشان می دهند.
روش های درمان کیست تخمدان
پزشک متخصص بعد از بررسی و معاینه لگن بیمار، وجود یا عدم وجود کیست تخمدان را تشخیص می دهد و همچنین بررسی می کند که کیست تخمدان از نوع جامد است یا فولیکول های پر از مایع و یا ترکیبی از هر دو نوع کیست است. سپس پس از آزمایش هایی نوع درمان آن را مشخص می کند.

پزشک با توجه به سن بیمار، سایز و مکان کیست و علائم آن، درمان مناسب را برای کیست تخمدان انتخاب می کند. یکی از راه های درمانی کیست تخمدان صبر کردن است، چون گاها کمی زمان در حد چند ماه لازم است تا کیست هایی که از فولیکول های پر از آب تشکیل شده اند خود به خود از بین می روند و علائم آنچنانی هم ندارند که نگرانی در بیمار ایجاد کند.
بعضی وقت ها پزشک با صلاحی که می بیند قرص های ضد بارداری برای کیست تخمدان بیمار تجویز می کند که البته این قرص ها تاثیری در کوچک شدن سایز کیست ها ندارد فقط از بزرگ شدن کیست و یا دوباره در آمدن و بازگشت کیست جلوگیری می کند. برای کیست های بزرگی که درد و ناراحتی زیادی را در بیمار ایجاد می کنند و این کیست ها از نوع فانکشنال نیستند، و در تقریبا سه چرخه قاعدگی تشکیل و رشد می کنند برای این گونه کیست ها جراحی کیست تخمدان توصیه می شود.
البته بعضی از کیست ها هم وقتی جراحی می شوند فقط قسمتی از تخمدان را بر میدارند و نواحی سالم آن باقی می ماند اما در بعضی مواقع هم لازم است که برای از بین بردن کیست تخمدان ها، تخمدان به صورت کامل برداشته شود. و اگر پزشک کیست تخمدان را سرطانی تشخیص دهد باید کل تخمدان و لوله فالوپ و حتی رحم بیمار برداشته شود و بیمار تحت مراقبت های ویژه و شیمی درمانی قرار خواهد گرفت.